Yespoint
Image default
Woningen

Tips voor het kopen van je eerste woning

Wanneer je voornemens bent om een huis te gaan kopen, dan is dit natuurlijk allemaal ontzettend spannend. Vooral wanneer het je eerste woning is, dan komt er een hele hoop op je af. Het is toch immers de grootste aankoop die je in je leven gaat doen. Althans, dat geldt voor de meesten. Omdat het best een heel traject is, hebben we een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen bij het vinden en uiteindelijk kopen van jullie eerste woning. Aangezien de zoektocht vandaag de dag vaak online begint, heb je als voordeel dat je direct toegang hebt tot een enorm woningaanbod. Zorg er daarom dus voor dat je weet wat je zoekt, maar daarover in dit artikel later meer.

 

Weet wat je kunt lenen

Je hoeft niet op de cent nauwkeurig te weten wat je kunt lenen, maar wanneer je uiteindelijk  twee ton kunt opnemen en je hebt al weken lopen zoeken naar huizen van drie ton, dan is dit natuurlijk niet heel erg handig. Zorg er daarom dus ook voor dat je weet wat je kunt lenen. Dit kun je middels de verschillende rekentools online achterhalen, maar verstandiger is om een adviesgesprek aan te vragen bij bijvoorbeeld een bank. Op deze manier  heb je inzichtelijk welke mogelijkheden je hebt. Dit zorgt ervoor dat je een stuk gerichter kunt zoeken, zodat je niet naar huizen gaat kijken die ver buiten je budget liggen.

 

Wat zijn je wensen?

Nu je weet wat je kunt lenen, is een belangrijke volgende stap het maken van een wensenlijstje. Het advies hierin is altijd wel, om je wensen onder te verdelen in twee verschillende lijstjes. De ene met nice to have en de andere met need to have. Het is immers zonde om een potentiële woning te laten schieten op basis van een iets te kleine tuin. Zaken zoals voldoende slaapkamers is bijvoorbeeld een heel stuk belangrijker. Wel is het handig rekening te houden met bijvoorbeeld je budget. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een kleiner budget, niet bepaald zorgt voor meer mogelijkheden. Je zult dan concessies moeten doen, mits je natuurlijk het perfecte huis weet te vinden.

 

Bepaal de locatie

Veel mensen houden zich het liefst vast aan een vaste plek. Wel kunnen we je vertellen dat het je dit niet per definitie eenvoudiger gaat maken. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer je altijd in Rotterdam hebt gewoond, het als starter een flinke uitdaging kan zijn om daar een huis te vinden. Waarom dan niet kiezen voor een dorp of stad onder de rook van Rotterdam, zodat je voor hetzelfde bedrag veel meer huis hebt. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een straal van 5, 10 of zelf 15 kilometer. Wel is het handig te kijken naar bijvoorbeeld de mogelijkheden voor openbaar vervoer. Ook met het oog op de toekomst, is scholing voor de kinderen, indien van toepassing iets om rekening mee te houden. Kortom, genoeg om goed naar te kijken dus.

 

Maak een selectie van potentiële huizen

Nadat je weet wat je allemaal kunt en waar je wilt wonen, is het zaak om de zoektocht te beginnen. Dit kun je online doen, zodat je direct op basis van de verschillende zoekcriteria een selectie kunt maken van woningen die hieraan voldoen. Mocht hier iets tussen zitten waar je van denkt, dit lijkt ons wel wat, dan kun je contact opnemen met de makelaar, voor het plannen van een bezichtiging. Uiteraard ben je dan tot helemaal niets verplicht en kun je rustig kijken hoe de woning er in het echt uit ziet en kun je vragen stellen aan een makelaar. Het is daarom dus ook zeker aan te raden om als beginner verschillende bezichtigingen te plannen. Ook bij woningen waar je over twijfelt. Op deze manier leer je wat belangrijk is en ga je met steeds andere ogen naar een woning kijken.

 

Het doen van een bod

Heb je een woning gezien en voldoet deze aan al jullie wensen, dan is het tijd om een bod uit te brengen.Je bod geaccepteerd en nu? Is het gelukt om het hoogste bod te plaatsen, dan is het tijd om de rest te gaan regelen. Dat houdt in dat het voorlopig koopcontract moet worden ondertekend en vervolgens moet de hypotheek worden geregeld. Als dit allemaal achter de rug is, is het tijd voor de sleuteloverdracht.