Yespoint
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Dagje meerval vissen op de Westeinderplassen

Het is half vier ’s middags als we de auto inladen voor een dagje meerval vissen. De reis gaat naar de Westeinderplassen. Dit is de bekende meervalplek van de randstad, vlak naast Amsterdam. Hier verblijft al decennia lang een populatie onder de drijvende rietvelden die het meer rijk is. Deze ‘zudden’ vallen onder de Wet Natuurbescherming. Betreden is dan ook ten strengste verboden, maar er tegenaan vissen is geen probleem. 

Met 14 graden op de temperatuur meter is het nog redelijk koud, maar juist ideaal voor de meerval. Juist in het vroege voorjaar trekt de meerval uit de rietzudden na overwintering om gedurende het voorjaar zich steeds verder te verspreiden over de hele plas. Doordat de meerval in dit vroege voorjaar meer geconcentreerd is bij de ritezudden is de vis een stuk makkelijker te vangen. De vislocatie is aan het aanliggende kanaal, waar direct tegen de zudden te vissen is. Er is hier niet veel plaats om te zitten, door de doorgaande weg die pal naast te plas ligt, maar dat nemen we voor lief.

Bij aankomst worden snel de stoel, steun en zware karperhengels uit de auto gehaald. De onderlijnen zijn al gemonteerd, waardoor we snel kunnen starten. Als vismolen is gekozen voor een Abu Garcia Revo. Op deze vismolen zit een gevlochten vislijn met een breeksterkte van 40kg. Deze zware molen en vislijn is nodig om de meerval direct enkele meters van de zudden af te trekken. Als de meerval deze bereikt is de strijd helaas verloren. Uit de tacklebox wordt de rijgnaald gehaald om enkele vismeelboilies als haakaas te gebruiken. Aan de andere lijn komt een halve makreel te hangen. Voor de extra aantrekkingskracht gaan er ook 2 handen vismeelpellets overheen. En nu maar wachten. 

Pas tegen de laatste schemering komt de eerste trage aanbeet op het stuk vis. Bij het aanslaan is het direct duidelijk dat de vis de zudden als bereikt heeft. Na een kwartier komt eindelijk de lijn los, maar helaas zonder vis. Balen!. Nog geen 10 minuten later gaat dezelfde hengel weer af. Nu is het aas een meter verder uit de zudden gelegd, waardoor de vis nu niet de zudden bereikt heeft. Na een zware dril komt uiteindelijk een 1.38 meter lange meerval boven water. Fantastisch! Na het voorzichtig onthaken krijgt de vis de vrijheid weer terug. Nu kijken wat we in de laatste uurtjes nog kunnen vangen, voor we bij 1 uur ’s nachts weer naar huis gaan.

https://www.sportvisgigant.nl/