Yespoint
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Het belang van kwalitatieve kozijnen

Vrijwel iedere woning is voorzien van kozijnen; een erg belangrijk onderdeel van een woning. Er wordt vaak weinig aandacht aan besteed, maar zonder kozijnen zal het leven in een woning er heel anders uitzien. De waarde van de kozijnen worden vaak pas ingezien zodra de kozijnen toe zijn aan een reparatie of vervanging.

Kozijnen maken het onder meer mogelijk ramen te plaatsen in een pand en zijn verantwoordelijk voor het binnenlaten van licht en lucht in een gebouw. Kortom: erg belangrijk voor een gezond en prettig leven in een pand. Wat zijn de voordelen van kozijnen?

Ruim aanbod

Momenteel zijn er drie soorten materialen die het meest toegepast worden tijdens de productie van de kozijnen: hout, aluminium en kunststof. In Nederland staan de houten kozijnen al lange tijd op nummer één, mede doordat men dit materiaal de mooiste uitstraling vinden hebben. In grotere gebouwen worden vaker kunststof kozijnen geplaatst, doordat de kunststof kozijnen ten opzichte van de houten kozijnen minder onderhouden vergen.

Licht en lucht

Kozijnen zullen het mogelijk maken om ramen te plaatsen in het pand. De ramen voorzien het pand van licht, waardoor het pand er ook groter oogt en voelt. De woning zal immers buiten direct met binnen betrekken.

Daarnaast kunnen de meeste ramen open, waardoor het pand op termijn voorzien kan worden van frisse lucht. Frisse lucht is erg goed voor de gezondheid van de mens; het daglicht is essentieel voor diverse, lichamelijke processen. Daglicht helpt bij het verkrijgen van vitamine D, wat onze weerstand op pijl houdt en het lichaam ondersteunt bij de calciumopname. Kortom, een woning zonder kozijnen zal op termijn ongezond zijn voor de mens.

Lagere energiekosten

Kozijnen zijn daarnaast van grote invloed op de isolering van een woning. Een goede muursponning, de plaats van de aansluiting van de muur en het kozijn, helpt bij het voorkomen van tochtplekken. Tochtplekken zijn niet alleen vervelend voor de bewoners, maar ook voor de energiekosten.

De temperatuurdaling, als gevolg van de tocht, zal namelijk worden gecompenseerd door meer te stoken. Op die manier zullen de stookkosten periodiek opmerkelijk stijgen. Het is kozijnen kopen niet alleen financieel, maar ook gezien de gezondheid, van groot belang.

http://directeenkozijn.nl