Yespoint
Image default
Huishoudelijk

Kan ik zelf mijn pand verkopen zonder makelaar?

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar voor de hele wereld i.v.m. de epidemie. Je zou denken dat dit een negatief effect heeft gehad op de vastgoedmarkt. Dit is zeker niet het geval geweest. Uit gegevens van de NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van woningen is gestegen en naar verwachting nog verder zal stijgen het komende jaar. Door de nieuwe crisis waar we momenteel in zitten, zijn er echter wel veel onzekerheden in de toekomst. Als gevolg hiervan komen particulieren en bedrijven in de problemen en worden ze soms gedwongen hun eigendom te verkopen en er hopelijk nog iets uit te halen. Mensen denken ook dat dit het beste moment is om hun eigendom te verkopen omdat ze er nu nog meer winst uit denken te halen. Funda laat duidelijk zien dat het aanbod blijft toenemen. Veel mensen weten niet dat als je je huis wilt verkopen, je niet altijd een makelaar hoeft in te schakelen. Je kan je woning verkopen zonder makelaar door het zelf te doen. 

Wanneer je een makelaar inschakelt om te helpen bij de verkoop van je huis, weet je van tevoren dat er extra kosten aan verbonden zijn. Als de makelaar de woning wil verkopen, rekenen zij altijd een commissie als vergoeding. Je kunt de woning dus zelf verkopen zonder tussenkomst van een makelaar, waardoor er op deze kosten kan worden bespaard. Dit is een optie die bij particulieren steeds interessanter wordt. Als verkoper neem je zelf contact op met potentiële kopers. Door thuiswerken en kortere reistijd hebben mensen nu meer vrijheid en dus meer tijd om dit zelf op te lossen, waardoor kosten worden bespaard. Je moet van tevoren bedenken wat de laagste prijs is van het huis dat je ervoor wilt krijgen. Je kunt de prijs bepalen door te kijken naar de meest recent verkochte huizen in de omgeving. Het moet natuurlijk wel een soortgelijke woning zijn. Het beste is om ook een taxatierapport op te stellen. Je kan ook je pand verkopen aan een vastgoedinvesteerder. Er is dan geen makelaar nodig en je krijgt van een vastgoedinvesteerder meestal direct een bo op je woning. Je het niet te maken met een financieringsvoorbehoud waar je op moet wachten en er zijn geen makelaarskosten. Ook stel je samen met de vastgoedinvesteerder voorwaarden op die voor beide partijen interessant zijn. 

Dit is misschien ook het juiste moment voor eigenaren van vastgoedbeleggingen om het eigendom te verkopen. Vastgoedbeleggingen worden vaak verhuurd en het is meestal niet mogelijk om de verhuurde woningen op de verwachte verkoopdatum leeg van verhuur te krijgen. Dit vanwege de verschillende contracten die op dat moment nog lopen. De wet staat niet toe dat de huurovereenkomst op het moment van verkoop wordt opgezegd. Daarom verkoopt je je beleggingspand samen met de huurders. Je kunt ervoor kiezen om je beleggingspand te verkopen aan een belegger, die bij de aankoop direct alle huurcontracten overneemt. Het resultaat van de aankoop is dat er geen sprake is van schending van de huurovereenkomst, maar het pand heeft alleen een nieuwe eigenaar. Er zijn ook veel voordelen bij het verkopen van je pand aan vastgoedinvesteerders, waaronder geen makelaarskosten, omdat er geen makelaars bij betrokken zijn en de gemaakte notariskosten voor de koper zijn.

Wil je verkopen aan een vastgoedinvesteerder dan kan dit zeker interessant zijn. Ze kopen verschillende soorten beleggingspanden in de grote randsteden en renoveren dit waar nodig.