Yespoint
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Roken is ongezond

Ondertussen weet iedereen wel dat roken ongezond is. Het wordt vaak verteld op de televisie, er zijn verschillende gezondheidscampagnes over en het staat zelfs op de pakjes zelf. Toch zijn er nog veel mensen die blijven roken, en nog verrassender, er zijn nog steeds mensen die beginnen met roken. In dit artikel bespreken we de effecten op je lichaam van roken.

De meest schadelijke stoffen in sigaretten zijn teer, nicotine en koolmonoxide. Teer is vooral slecht voor je longen. Het is namelijk een stroperige stof die in je longen terecht komt. Ook bevat teer kankerverwekkende stoffen en hiervan kun je lonkanker krijgen. Andere gevolgen van teer voor je longen zijn onder andere bronchitis.

Ook nicotine is slecht voor je lichaam. Het is een verslavend middel en heeft vooral effect op het zenuwstelsel. Als laatste koolmonoxide, deze stof vermindert het vermogen van rode bloedcellen om zuurstof op te nemen en te verplaatsen in je lichaam.

Als je rookt heb je veel meer kans op ziektes, zoals: longkanker, keelkanker, mondkanker, slokdarmkanker, blaaskanker en een hartaanval. Ook hebben rokers meer risico op andere aandoeningen dan kanker aan de mond, keel, hart, slagaderen, blaas, slokdarm en longen.

Er zijn verschillende vormen van roken. Neem bijvoorbeeld Shisha, of ook wel waterpijp. Veel mensen, en vooral jongeren, zien dit als een gezonde manier van roken. Dit klopt een beetje, maar het is zeker niet gezond. Het is inderdaad waar dat de nicotine die vrijkomt gezuiverd wordt, waardoor je het niet of bijna niet binnenkrijgt. Echter, dit geldt niet voor de teer en koolmonoxide, die dus nog steeds wel vrijkomen. Ook rook je een waterpijp veel langer dan een sigaret, en dus ben je langer in contact met de gevaarlijke stoffen. Verder lijkt shisha gezonder omdat het naar fruit ruikt. Dit komt omdat je gebruik maakt van fruittabak en daardoor proef je de teer smaak veel minder.

https://premium-hookahs.nl/