Yespoint
Image default
Bedrijven

Wat zijn de voordelen van potgrond voor je tuin?

Het gebruik van potgrond voor in je tuin, in plaats van gewone tuinaarde, is een verstandige keuze. Een toenemend aantal mensen heeft in de afgelopen jaren ontdekt dat potgrond veel voordelen te bieden heeft boven reguliere tuinaarde. Maar wat is precies het verschil tussen normale tuinaarde en potgrond? Welke voordelen heeft het gebruik van potgrond in je tuin te bieden in vergelijking met tuinaarde?

 

De belangrijkste verschillen tussen tuinaarde en potgrond

Tuinaarde is een grondmengsel dat voornamelijk bestaat uit een mix van compost en tuinturf. Veel tuinturf, dat bestaat uit doorvroren zwartveen, is afkomstig uit Duitsland. Een voordeel van tuinaarde is dat deze veel organische stoffen bevat, die met name goed zijn voor planten die in een wat zurige bodem geplant zijn. Nadelig aan tuinaarde is daarentegen dat deze organische stof weinig poriën heeft. Tuinaarde is qua soortelijk gewicht hierdoor zwaarder dan potgrond.

Potgrond is ook een aardemengsel van allerlei natuurlijk voedingsstoffen. Het hoofdingrediënt van potgrond is veengrond of kokos. Dit materiaal wordt meestal gemixt met andere organische stoffen, zoals boomschorsen, kalk, uiteenlopende typen natuurlijke meststoffen, compost en/of kokos. Hierdoor ontstaat een zeer vruchtbare grondstof, die ideaal is om te gebruiken als je planten of bloemen wilt verpotten. Potgrond wordt dan ook, zoals de naam al aangeeft, vooral gebruikt in potten.

 

Potgrond is ideaal om water en lucht vast te houden

De doordachte mix van potgrond en de ingrediënten die toegevoegd zijn, zorgen ervoor dat potgrond uitstekend water en lucht kan vasthouden. Dit komt doordat potgrond meer poriën heeft dan tuinaarde. Door het vasthouden van water en lucht in potgrond ontstaat er een situatie waarin planten en bloemen goed, snel en efficiënt kunnen groeien. Een voordeel van goed samengestelde potgronden, grond dus met de juiste meststoffen en organische toevoegingen, is dat de grond maandenlang goed blijft werken en de juiste voeding en mineralen levert aan de planten in de pot.

 

De zuurtegraad van potgrond is ideaal voor potplanten

Fijn aan potgrond is dat de zuurgraad lager is dan die van tuinaarde. Hierdoor is potgrond perfect geschikt om in kleine of grote plantenpotten te gebruiken. Let erop dat als je planten gaat potten, je kiest voor potten met gaatjes erin. Hierdoor kan overtollig planten water snel wegvloeien en krijgen de potplanten de juiste hoeveelheid vocht.

Tuinaarde kun je als organische meststof beter niet gebruiken voor potplanten, omdat de zuurtegraad van tuinaarde te hoog is. Stop je tuinaarde in potten, dan zul je merken dat je planten minder goed en hard groeien dan wanneer je kiest voor potgrond. Tuinaarde gebruik je daarom, de naam zegt het al, in je open tuin en meng je door de bestaande aarde heen om deze extra te voeden. Zo maak je de tuingrond vruchtbaarder en krijgen bloemen, planten, gras en struiken in je tuin meer voeding en power.

 

Potgrond is in meerdere soorten en samenstellingen verkrijgbaar

Een voordeel van potgrond gebruiken is, we zagen het net al, de variabele samenstelling van dit type grond. Afhankelijk van de precieze organische grondstoffen, kun je voor elk type plant of pot bloemen de meest perfecte potgrond kopen bij een tuincentrum of tuinspecialist. Het is slim om, als je weinig ervaring hebt met het kopen en gebruiken van potgrond, bij een tuinexpert goed na te vragen welk type potgrond in jouw situatie het meest ideaal is. Natuurlijk kun je ook altijd kiezen voor een universele potgrond, dan zit je altijd goed!

 

Potgrond is relatief voordelig in de aanschaf

Koop je potgrond, en zeker in grotere hoeveelheden? Dan is dit vaak voordeliger dan je denkt. Bezoek nu de website van een specialist en bekijk het ruime aanbod aan uitstekende potgronden!