Yespoint
Image default
Bedrijven

Belangrijke eigenschappen van LED lampen

Bij de aanschaf van nieuwe lampen – bijvoorbeeld verlichting in de showroom, winkel, werkplaats of fabriek – moet u op veel dingen letten. Watt, Kelvin en Lumen bijvoorbeeld. Watt staat voor de verbruikte energie per eenheid. Het standaard advies luidt:

  • 60W boven de eettafel;
  • 40W voor de plafondlamp;
  • 25W in de schemerlamp.

De Kelvin-waarde geeft de lichttemperatuur aan. Een hogere kleurtemperatuur (Kelvin-waarde) betekent koeler licht. Zo staat 1200K voor kaarslicht, 4200 tot 4700K voor een mix van dag- en kunstlicht en 6500K voor wit / neutraal licht. Lumen is de eenheid voor lichtstroom oftewel het zichtbare licht dat een lamp rondom uitstraalt.

En dan de fitting. Twee gangbare modellen zijn E27 (grote schroeffitting) en E14 (kleine schroeffitting). De E staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp. Het getal achter de E geeft aan hoe breed de lichtbron is in mm. De GU10 (spotjesfitting / steekfitting), B22 (bajonetfitting) en GU5.3 (fitting met 2 pinnetjes) zien we ook veel.

De behuizing / het armatuur is natuurlijk ook van belang. Het is wel zo mooi als de lamp past in het interieur. Op www.leddesignholland.nl, de website van LED verlichting specialist LED Design Holland, worden de volgende lampen getipt per branche:

  • Tri-Proof, LED Line-Refix en LED Pro High-Bay voor de industrie;
  • LED panel PRO, LED Downlight Giro en Lucevaria voor in kantoorruimtes;
  • Veloce tracklight, Doblar en Linea60 voor de Retail;
  • Diablo L, LED Downlight Giro en Alta voor showrooms;
  • Meteora tracklight, Meteora S tracklight en Moon II frameless voor horecazaken;
  • Tri-Proof, Prodisc III en Pro Portal voor de gezamenlijke ruimtes die Verenigingen van Eigenaren beheren.

Diezelfde site staat boordevol artikelen over onderwerpen die iets met LED te maken hebben. Denkt u aan de Energie Investeringsaftrek, de informatieplicht en energiebesparingsplicht, lichtlijnen, LED tubes, soorten noodverlichting, LED keurmerken, de levensduur van LED verlichting oftewel de LB / LBC normering, LED railverlichting, DALI lichtsturing, biodynamische lampen, LED sensoren, lichtmanagementsystemen, LED verlichting en de Arbowet, CRI LED en UGR. Veel leesplezier!

https://www.leddesignholland.nl