Yespoint
Image default
Muziek

Het keyboard: alles dat je moet weten

Een keyboard is een instrument dat voornamelijk wordt gebruikt door mensen die thuis muziek maken. Het keyboard is namelijk eigenlijk een soort muziekcomputer met piano toetsen waarmee je de vele verschillende soorten instrumenten en begeleidingen die in het keyboard geprogrammeerd staan kunt bespelen. Een keyboard wordt dan ook voornamelijk gebruikt om te oefenen met piano spelen of het leren spelen van bepaalde bekende nummers van artiesten. In het verlengde hiervan wordt dit instrument eigenlijk alleen professioneel gebruikt door muzikanten die individueel entertainment aanbieden. Naast het keyboard zijn er nog andere soortgelijke instrumenten die lijken op dit instrument, maar die in wezen wel degelijk anders zijn en andere functies hebben. Je leest er hieronder meer over in dit artikel over het keyboard.

Het verschil met de synthesizer of digitale piano

Een keyboard wordt vaak verward met instrumenten die erop lijken zoals de synthesizer of de digitale piano. Waarschijnlijk komt dit omdat al deze instrumenten op elkaar lijken: allen zijn het in wezen piano’s die gebruiken maken van elektronische muziek componenten. Als je overweegt een keyboard te gaan kopen is het dus wel van belang dat je duidelijk weet waar je naar op zoek bent en welke van deze instrumenten dan aansluit op jouw wensen. Zoals we al zeiden is het keyboard eigenlijk een verzameling van instrumenten en begeleidingen waarmee je gemakkelijk voorgeprogrammeerde muziek kunt spelen. Wezenlijk anders is de synthesizer. Deze heeft namelijk de mogelijkheid om alle toetsen te programmeren zodat zij een bepaald geluid ten gehore brengen wanneer de toets wordt aangeslagen. Weer anders is de digitale piano, die in wezen een digitale versie van een piano is. Het voordeel van een digitale piano ten opzichte van een normale piano is dat de digitale variant wat toegankelijker is in de aanschaf: de prijs is beduidend lager en je hebt er een stuk minder ruimte voor nodig. Ideaal dus als je goed piano wil leren spelen maar niet de (financiële) ruimte hebt voor een piano. 

Kiezen voor een keyboard

Als je inderdaad voornemens bent een keyboard aan te gaan schaffen, dan is het vooral van belang te letten op de klanken van het apparaat. Hoe het keyboard klinkt zal uiteindelijk het belangrijkste zijn in jouw beslissing het ene keyboard boven het andere te verkiezen. Naast de klanken kun je bij keyboards ook verwachten dat ze nog een aantal andere functionaliteiten hebben, zoals de mogelijkheid externe apparatuur aan te sluiten. Denk hierbij aan een microfoon of speakers.

Wat kost een goed keyboard?

Wat je qua kosten ongeveer moet aanhouden wanneer je een keyboard wil gaan aanschaffen is ten dele afhankelijk van jouw bedoelingen en niveau. Ben je een professionele, gevorderde keyboard speler, dan zullen jouw wensen ertoe leiden dat je je zult richten op de aankoop van een keyboard van rond de 1000 euro. Maar ben je nog niet zo ver, weet dan dat je al leuke beginners modellen kunt krijgen voor tussen de 50 en de 100 euro. Zelfs de meest simpele modellen kunnen al aardig klinken en hebben alle functionaliteiten die je in het begin nodig zult hebben. Zo kun je met een minimale investering al lekker gaan spelen op je nieuwe keyboard!