Yespoint
Image default
Zakelijk

Dit zijn bijzonderheden binnen de Chinese cultuur

 

De Chinese cultuur is er één die vrij ver van de westerse cultuur vandaan ligt. Van de bijzondere, gevarieerde keuken tot de compleet andere taal. Hierdoor is het natuurlijk juist interessant om meer over de Oosterse cultuur te weten te komen. In dit blog lees je alles over de bijzonderheden van de Chinezen.  

 

Geschiedenis 

 

Een duik in de geschiedenisboeken leert ons dat China één van de oudste beschavingen is op aarde. Dat maakt de Chinese cultuur rijk is aan vertellingen en eeuwenoude tradities. Maar ook de recentere geschiedenis is erg interessant. China loopt namelijk op veel technologische ontwikkelingen ver voorop. Zaken als papier-drukkunst, het kompas en buskruit vinden hun oorsprong in het verre oosten. In China zal je zien dat er veel bewaard is gebleven van de oude tijd, maar in de grote steden is het land ook zeker met zijn tijd mee gegaan. Wanneer je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan Beijing of Shanghai zal je zien dat ze vrij veel overeenkomen met moderne westerse steden.  

 

De taal 

 

In China worden, afgezien van de vele dialecten, grofweg twee talen gesproken; het Kantonees en het Mandarijn. Het Kantonees wordt maar in een klein gedeelte van China gesproken door relatief weinig mensen. Het Mandarijn is daarentegen de meest gesproken taal ter wereld. Het Chinees is niet eenvoudig te leren, daarom kiezen veel mensen voor een cursus Chinees. Zeker als het voor zakelijke doeleinden is, is een verdieping in het zakelijk Chinees aan te raden. Een andere bijzonderheid van de taal is het schrift. Het Chinees kent geen ‘gewone’ letters, maar karakters. Dit zijn als het ware ontwikkelde versies van hiërogliefen. Alle Chinese karakters uit het hoofd leren is vrijwel onmogelijk. Het schrift kent er namelijk zo’n 40.000. Dit is echter geen reden voor paniek. Met zo’n 3.000 tekens is het al mogelijk om je schriftelijk te redden. 

 

De keuken 

 

In China hebben verschillende regio’s hun eigen specialiteiten. Zo kenmerkt de Sichuanregio zich door erg pittig eten terwijl je in het zuiden en in het noorden vaak koude gerechten serveren die milder van smaak zijn. Chinezen eten doorgaans met stokjes en het is vrij gewoon dat er een schaal met eten in het midden van de tafel wordt gelegd, waar iedereen van kan pakken. Ook is het in veel gevallen gebruikelijk dat de gastheer of gastvrouw eten voor je opschept.  

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/chinees/