Yespoint
Image default
Mode en Kleding

Zonnebril kopen? Hier moet je op letten

Als je een zonnebril gaat kopen ben je snel geneigd om alleen naar het montuur te kijken. Een mooi montuur is immers een enorme blikvanger, en met een zonnebril voel je je toch altijd een beetje aantrekkelijker. Er zijn enorm veel modellen in omloop, zodat je altijd iets passends vindt. Ga je voor de tijdloze klassiekers of spring je uit de band met een opvallend designmodel? De meeste mensen bezitten daarom meer dan één model. Het allerbelangrijkst is dat een model bij je past. Buiten het montuur is natuurlijk de eigenlijke functie van de bril belangrijk: hij moet je ogen beschermen tegen de zon!

Bescherming tegen UV

Iedereen weet dat Uv-stralen schadelijk zijn voor je ogen. Een zonnebril moet daartegen beschermen. Daar zijn verschillende gradaties in, maar het best is het model dat 100% beschermt tegen uv-straling. Dit staat op de sticker op de bril. Ook is bescherming tegen de absorptie van licht nodig. Dit is terug te zien op een sticker op de bril. Aangeraden wordt een absorptie van minimaal 75% te kiezen. Dat staat op de sticker vermeld met het cijfer 3. De hoogste bescherming biedt CE4, tot 97%. De gevolgen van schade door uv-stralen en lichtabsorptie worden pas op latere leeftijd merkbaar. Zet dus ook bij kleine kinderen een goede zonnebril op.

Vorm van je gezicht

Of een montuur goed staat heeft veel te maken met de vorm van je gezicht. Ga dus ook ook niet zomaar mee met de laatste trends. Iemand met een lang, smal gezicht moet erop letten dat het montuur het niet nog langer maakt. De zogenaamde “druppelglazen” van een pilotenbril zorgen dan voor een uitgerekt effect. Een opwaarts gericht model past dan beter bij jou. Iemand met een breed gezicht kan om diezelfde reden het beste kiezen voor een zonnebril die een gezicht minder breed laat lijken. Ook de afstand tussen de glazen heeft invloed. Vraag advies aan de specialisten in de brillenwinkel. Je hebt natuurlijk een bepaalde “look” in gedachten, maar die moet wel bij je gezicht passen. Een ander model kan bij jou zomaar veel beter staan. De hulp van de echte kenner helpt je de juiste bril vinden.