Yespoint
Image default
Woning en Tuin

Meubelbeslag: een greep uit de mogelijkheden

Meubelbeslag is doorgaans niet het eerste waar men aan denkt bij de inrichting van een kamer of een hele woning. Toch is het beslag van uw kasten en dergelijke een belangrijk detail in de afwerking van de gehele ruimte. U kunt met het beslag een bepaalde stijl ondersteunen. Hiermee kunnen we stellen dat het functionele element van het beslag vergezeld wordt door een stilistisch element. Welk beslag u kiest voor uw meubels is dan ook afhankelijk van wat u mooi vindt, maar zeker ook van de stijl van een bepaald meubel. Omdat de keuze voor beslag er een is die u het liefst in een keer helemaal goed wilt doen, bespreken we in dit artikel enkele zaken waarvan het goed is om op de hoogte te zijn met betrekking tot de mogelijkheden die er bestaan wanneer we kijken naar meubelbeslag. 

Wat valt er onder meubelbeslag?

Het kan goed voorkomen dat u nog nooit van het woord meubelbeslag heeft gehoord. Met het beslag van meubels worden alle onderdelen bedoeld die als functie hebben de beweging van de verschillende onderdelen van de meubel te laten bewegen. Voorbeelden van beslag zijn zodoende de knoppen en handgrepen, maar bijvoorbeeld ook scharnieren en poten. Bij het aanschaffen van beslag is het dan ook van belang dat er hoofdzakelijk op twee dingen gelet wordt. Enerzijds is het natuurlijk van belang dat het betreffende beslag van goede kwaliteit is. Dit is belangrijk voor de handgrepen of knoppen die op de lades en deurtjes geplaatst worden, maar ook zeker is dit een belangrijk onderdeel wanneer het aankomt op onderdelen die sterker belast worden, zoals de scharnieren van kastdeuren. Naast dat het meubelbeslag kwalitatief in orde dient te zijn is het uiteraard van belang dat u beslag uitzoekt dat goed aansluit op de stijl van het meubel.

Verschillende stijlen beslag

Omdat het meubelbeslag een mooi gedetailleerd maar belangrijk onderdeel is van het uiterlijk van uw meubilair, is het van belang het juiste beslag uit te zoeken. Het juiste beslag past goed bij het meubelstuk waarvoor u het koopt. Heeft u bijvoorbeeld een kast of dressoir in een bepaalde stijl, dan is het wel zo mooi als u de kastdeuren heeft uitgerust met knoppen of handgrepen die aansluiten op die stijl, zodat het een authentiek geheel wordt. Meubelbeslag is doorgaans beschikbaar in vele verschillende uitvoeringen. Zo kunt u kiezen uit de stijlen klassiek, landelijk, modern of industrieel en zijn er binnen deze stijlen allerlei kleuren, materialen en speciale detailleringen mogelijk. 

Het juiste beslag maakt uw meubel af

Al met al is het belang van een klein detail als het beslag zeker niet te onderschatten. Indien u een bepaalde stijl of uitstraling voor ogen heeft met een meubel, dan is het dan ook zeker de moeite waard om wat extra tijd te investeren in het zoeken naar het juiste beslag voor uw meubels. Wanneer u meubelbeslag gevonden heeft dat zeer goed bij uw interieur past, kunt u er altijd ook nog voor kiezen om uw meubel door middel van een nieuwe kleur beter aan te laten sluiten op de rest van het interieur.