Yespoint
Image default
Woning en Tuin

6 belangrijke zaken om rekening mee te houden tijdens het isoleren van je woning

De winter is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om je woning goed te isoleren. Je wilt natuurlijk niet dat je huis koud en tochtig wordt en dat je hoge energiekosten krijgt. Daarom is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Maar hoe doe je dat nu precies? Wij geven je in dit blog 6 belangrijke zaken mee die je moet weten bij het isoleren van je woning.

 

1. Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is

 

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar ook voldoende ventilatie is heel belangrijk bij het isoleren van je huis. Als je huis niet goed geventileerd is, dan kan er schimmel gaan groeien. Schimmel is niet alleen heel erg vies, het is ook nog eens erg slecht voor je gezondheid, bovendien kan het je huis blijvend beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je huis goed geventileerd is. Zorg ervoor dat je isolatie ook ventilerende waarden heeft en dat je de ramen en deuren regelmatig open zet zodat er voldoende frisse lucht circuleert in je huis en vocht geen kans krijgt.

 

2. Let op de isolatie van je muren, vloer en dak

 

De muren, vloer en het dak van je huis zijn de plekken waar je het meeste warmte verliest. Daarom is het belangrijk om deze plekken goed te isoleren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld isolatieplaten tegen de muren aanbrengen of vloerisolatie en bodemisolatie aan te laten brengen. Ook het isoleren van je dak is belangrijk. Zorg ervoor dat je dak goed geïsoleerd is, zodat je niet veel warmte verliest.

 

3. Zorg ervoor dat je ramen goed geïsoleerd zijn

 

Ramen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de warmteverlies in je huis. Daarom is het belangrijk om je ramen goed te isoleren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld dubbel glas aanbrengen of kiezen voor kunststof kozijnen. Veel oudere huizen hebben nog aluminium kozijnen en enkel glas. Deze aanpassingen zijn redelijk ingrijpend. Een minder ingrijpende manier van isoleren is het aanschaffen van isolerende gordijnen. Stof houdt namelijk minder warmte vast dan glas en gesloten gordijnen geven een koude tocht minder kans.

 

4. Let op de isolatie van je deuren

 

Deuren zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van de warmteverlies in je huis. Heb je een raam in je deur? Kies dan voor HR glas. Dit is een dubbel glas met isolerende waarde. Voor binnendeuren raden we aan tochtstrips te plaatsen zodat warme lucht niet kan ontsnappen en koude lucht niet je woning binnen kan dringen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ook deurmatten zijn een goede manier om je deuren te isoleren. 

 

5. Zorg voor goede isolatie van je verwarming

 

De verwarming kan ook geïsoleerd worden. De meest toegankelijke manier om dit te doen is door radiatorfolie achter je verwarmingselement te plaatsen. De folie zorgt ervoor dat warmte langer vastgehouden wordt. Hierdoor hoeft je radiator minder hard te werken om de ruimte warm te houden en zal zelf ook minder snel afkoelen. Het isoleren van je verwarming kan dus een hoop schelen in stookkosten in de wintermaanden.

 

6. Isoleren met spouwmuurisolatie

 

Woon je op een hoekhuis? Dan is het isoleren van je woning door spouwmuurisolatie zeker aan te raden. Met spouwmuurisolatie wordt de tussenruimte tussen binnen en buitenmuren opgevuld met isolatiemateriaal. Dit is één van de goedkopere manieren van isoleren en is bovendien vaak binnen één dag gedaan.