Yespoint
Image default
Financieel

Wat moet je doen met je boekhouding als ZZP'er?

Dus je bent een zelfstandige. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist een van de grootste stappen gezet om je eigen baas te worden. Maar met deze vrijheid komt ook verantwoordelijkheid, namelijk boekhouden! De boekhouding is een belangrijk onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap; zonder boekhouding kan je jouw inkomsten en uitgaven niet bijhouden en weet je niet waar jouw zuurverdiende geld elke maand is gebleven. Je boekhouding ZZP is lastig bij te houden als je nog niet echt weet wat je moet doen. Om je op weg te helpen naar financiële onafhankelijkheid, hebben we een aantal essentiële tips voor het beheren van je boekhouding als zelfstandige voor je op een rijtje gezet:

 

Waarom heb je een boekhouding nodig?

 

Een boekhoudsysteem is een goede manier om jouw inkomsten en uitgaven bij te houden, vooral als je geen geautomatiseerd boekhoudsysteem gebruikt. Het helpt je te zien waar jouw geld naartoe gaat, of het al dan niet klopt, en of er gebieden zijn waar je wat extra geld kunt besparen dat misschien beter aan een ander bedrijfsonderdeel kan worden besteed.

 

Als de gedachte om jouw eigen boekhouding bij te houden je te veel werk lijkt, kan je proberen een boekhouder in te huren. Als deze bekwaam genoeg is, kan hij de dagelijkse taken afhandelen en toch het totaalplaatje voor jou in de gaten houden.

 

Voorbeelden van boekhoudkundige activiteiten

 

Boekhoudkundige activiteiten zijn de processen van het vastleggen en rapporteren van financiële gegevens over jouw bedrijf. Voorbeelden van boekhoudkundige activiteiten zijn:

–          Opnemen van inkomsten en uitgaven in jouw rekeningenstelsel.

–          Budgettering van toekomstige uitgaven en inkomsten.

–          Prognoses van verwachte inkomsten uit projecten of klanten.

–          Betalen van rekeningen via een betaalrekening.

 

Wat mag je niet aangeven?

 

Als je zelfstandig ondernemer bent, komen de volgende zaken niet in aanmerking voor belastingvoordelen:

–          Privéschoolgeld. De overheid betaalt niet voor privéschoolgeld.

–          Kosten voor kinderopvang. Ook deze zijn niet fiscaal aftrekbaar als je zelfstandig ondernemer bent, zelfs niet als ze nodig zijn om je werk te doen!

–          Hypotheekrente op een huis dat ook als kantoor- of winkelpand wordt gebruikt. Als je een hypotheek hebt op je huis en een deel ervan ook gebruikt als kantoor- of winkelpand, dan kan een deel van die hypotheekrente worden gecompenseerd door huurinkomsten van andere mensen die gebruik maken van die delen van je huis.

 

Zelfstandige en autokosten

 

Als je jouw auto voor zakelijke doeleinden gebruikt, kan je de kosten van benzine en andere uitgaven aftrekken. Je moet een dagboek bijhouden met alle details van de ritten, inclusief hoeveel kilometers er werden gereden en het doel van elke rit. Als je dit niet wilt doen, kan een app zoals MileIQ nuttig zijn. Deze registreert automatisch al jouw kilometers en brandstofaankopen van verbonden apps zoals Google Maps.

 

Let op: als het niet mogelijk is om zakelijke reizen te scheiden van privéreizen, dan zal slechts een deel van de kosten aftrekbaar zijn – dit komt omdat sommige mensen een hoger persoonlijk inkomstenbelastingtarief zullen hebben dan hun zelfstandige.

 

Hoe moeten zelfstandigen hun geld beheren?

 

Om jouw geld goed te beheren, moet je weten waar het naartoe gaat. Een budget is een essentieel instrument voor zelfstandigen – niet alleen kan je er jouw uitgaven en spaargewoonten mee bijhouden, maar het kan ook worden gebruikt als hulpmiddel bij het uitstippelen van strategieën om die gewoonten te verbeteren. Hier zijn enkele tips over hoe je dit hulpmiddel het beste kunt gebruiken:

 

Bewaar bonnetjes of noteer transacties in een dagboek of spreadsheet (het hoeft niet luxe te zijn). Dit is belangrijk, want als je niet bijhoudt wat er is uitgegeven, kan je niet weten waar het is gebleven! Als er iets ontbreekt in het inkomstenverslag van een week, dan zal dit helpen om vast te stellen of het geld al dan niet aan iets wettigs werd besteed.

 

Tip: Boekhouding ZZP uitbesteden?

 

Betaal jezelf eerst door wat spaargeld opzij te zetten voordat je betalingen doet voor andere schulden zoals creditcards of hypotheken – dit zorgt ervoor dat, ook al zijn de rentetarieven bij andere financiële instellingen misschien hoog (en daarom lijkt het afbetalen van deze schulden misschien onaantrekkelijk), ten minste er nog steeds kapitaal beschikbaar zal zijn binnen de eigen bankrekening die mogelijk de totale kosten kunnen verlagen.

 

Zelfstandigen moeten hun eigen boekhouding serieus nemen

 

Als zelfstandige moet je je eigen boekhouding serieus nemen. Je bent verantwoordelijk voor het betalen van al je belastingen en sociale premies, terwijl je er ook voor moet zorgen dat je genoeg geld overhoudt om je ziektekostenverzekering en pensioensparen te betalen. Als je je inkomsten en uitgaven niet zorgvuldig bijhoudt, kan het gemakkelijk zijn om het overzicht te verliezen over wat wanneer moet worden betaald.

 

Kijk op Boekjewinst.nl als je op zoek bent naar een betrouwbaar administratiekantoor.