Yespoint
Image default
Financieel

Gouden munten verkopen: hoe wordt de waarde bepaald?

Er zijn vele manieren waarop u in bezit kan zijn gekomen van gouden munten: een schenking, erfenis of een verzameling die u in de loop der jaren hebt aangelegd. Ook kunnen er bij het opruimen van een zolder nog weleens schatten naar bovenkomen. Overweegt u gouden munten te verkopen? Dan zult u zich waarschijnlijk afvragen hoe de waarde van deze munten wordt vastgesteld. Hieronder leest u daar meer over.

 

Gouden munten verkopen en laten taxeren

Aan de verkoop van gouden munten gaat altijd een taxatie vooraf. Het taxeren van gouden munten is een ware expertise. De goudinkoper aan wie u gouden munten wilt verkopen heeft uitgebreide kennis van zowel Nederlandse als buitenlandse gouden munten en zal unieke gouden munten meteen weten te herkennen. Dit betekent voor u dat u een eerlijke prijs voor uw munten zult ontvangen.

Goudspecialisten houden van hun werk en leggen u dan ook graag uit op basis van welke criteria de waarde van een munt wordt bepaald. Een taxatie is altijd vrijblijvend: u zit nergens aan vast. U kunt altijd eerst overleggen met uw partner of andere familieleden of u daadwerkelijk de gouden munten wilt verkopen. Houd u in dat geval wel voor ogen dat de exacte waarde van gouden munten kan variëren door de wisselende goudprijs. Als u de gouden munten inderdaad verkoopt, zal de goudinkoper u vragen u te legitimeren. In de meeste gevallen krijgt u de waarde van de gouden munten contant uitbetaald.

 

Bijzondere gouden munten verkopen

Er zijn verschillende aspecten die van invloed zijn op de waarde van een munt. In de meeste gevallen zult u de actuele goudprijs voor uw munten ontvangen. Het kan echter ook zo zijn dat de verzamelwaarde de goudwaarde van de te verkopen gouden munten overstijgt. Dit is het geval bij heel bijzondere gouden munten, zoals munten die voor een speciale gelegenheid zijn geslagen.

Een voorbeeld van een gouden munt die u veel kan opleveren is het Nederlandse gouden tientje. Het Nederlandse gouden tientje werd geslagen in de periode 1818 tot 1933 en kenmerkt zich door een hoge zuiverheid. Hetzelfde geldt voor de Zuid-Afrikaanse Kruggerrand. Of u nu een bijzonder of ‘gewoon’ exemplaar bezit: de goudexpert die u bezoekt om gouden munten te verkopen zal alle tijd nemen om de munten te taxeren. Zo bent u verzekerd van een goede en betrouwbare prijs.

Gerelateerde artikelen

De basisprincipes van waarom investeren in bitcoins is slim ding om te doen

Een eigen onderneming starten