Yespoint
Image default
Auto's en Motoren

Een zakelijke autoverzekering afsluiten, waar rekening mee houden?

Het spreekt voor zich dat er in zowat elke onderneming nood is aan één of soms zelfs aan meerdere auto’s. Net zoals ook geldt voor particulieren is het zo dat ook bedrijven er rekening mee dienen te houden dat ze hun voertuigen verplicht moeten laten verzekeren. Het afsluiten van een zakelijke autoverzekering kan in principe op min of meer dezelfde manier gebeuren als het afsluiten van een gewone autoverzekering voor particulieren. Toch is er ook sprake van een aantal niet onbelangrijke verschillen. Wil jij hier graag alles over te weten komen? Lees dan meteen verder en ontdek waar je bij een zakelijke autoverzekering afsluiten allemaal zeker en vast rekening mee zal willen houden.

            Welke zakelijke autoverzekeringen bestaan er?

Laat ons om te beginnen maar even kijken naar de verschillende soorten autoverzekeringen die ervoor bedrijven op de markt zijn terug te vinden. In principe komen deze verzekeringen vrij goed overeen met het aanbod met particuliere verzekeringen die voor handen is. Dit betekent dat er in totaliteit uit drie verschillende opties kan worden gekozen. We hebben deze drie verschillende soorten verzekeringen hieronder even op een rijtje gezet.

 

Autoverzekering zakelijk nodig? Vergelijk eerst online!

               1.) De WA-verzekering

De WA-verzekering is de autoverzekering die door bedrijven het minst vaak wordt afgesloten. Daarmee hebben we meteen het eerste verschil ten opzichte van particuliere autoverzekeringen. Voor deze laatste geldt namelijk dat de WA-verzekering net ongelofelijk populair is. Heel wat mensen geven te kennen hun auto slechts sporadisch nodig te hebben of kiezen voor het kopen van een goedkoop tweedehands exemplaar. In beide gevallen zal het afsluiten van de WA-verzekering wellicht de beste keuze zijn. Voor bedrijven geldt dit echter in de praktijk een stuk minder. Zij kiezen niet zelden voor een leasingvoertuig en bovendien kiezen ze ook nog eens voor een mooie auto die stijl en klasse uitstraalt. Het is mede omwille van deze reden dat de WA-verzekering als zakelijke autoverzekering eigenlijk helemaal niet zo populair is. Ze voldoet immers niet aan de vooropgestelde verwachtingen.

               2.) De beperkt cascoverzekering

De tweede zakelijke autoverzekering waar je voor kan kiezen is de beperkt cascoverzekering. Deze verzekering is populair omdat ze de gulden middenweg vormt tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de volledige cascoverzekering. Voor dit type van autoverzekering wordt voornamelijk gekozen op het ogenblik dat het voertuig dat moet worden verzekerd reeds te oud is geworden om nog all risk te zijn verzekerd. Ook bij dit type van zakelijke autoverzekering is het zo dat bepaalde dekkingen zijn voorzien aan de eigen auto. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 

  • Schade als gevolg van diefstal en inbraak;
  • Ruitschade door bijvoorbeeld wegspringende steentjes;
  • Storm- of brandschade aan het voertuig;

 

De beperkt cascoverzekering dekt uiteraard ook de schade in die wordt veroorzaakt aan anderen. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een interessante, zakelijke autoverzekering die betaalbaar is, maar tegelijkertijd toch bepaalde vormen van schade aan het eigen voertuig dekt kan deze optie bijzonder interessant zijn.

               3.) De all risk zakelijke autoverzekering

De meest complete zakelijke autoverzekering van allemaal is natuurlijk de all risk. Voor dit type van autoverzekering geldt dat je bent verzekerd van alle mogelijke dekkingen waar je ook maar enigszins aan kan denken. In eerste instantie omvat deze verzekering alle dekkingen die ook zijn terug te vinden in de andere twee eerder genoemde autoverzekeringen. Dat is op zich reeds interessant, maar er is meer. Het is namelijk zo dat je met deze autoverzekering ook kan rekenen op de aanwezigheid van een dekking voor schade die door jouzelf wordt veroorzaakt.

 

De eigen schade dekking is erg belangrijk en dat omwille van verschillende redenen. In eerste instantie zorgt deze dekking er bijvoorbeeld voor dat je ongeacht de oorzaak van de schade (tenzij opzettelijk veroorzaakte schade) altijd kan rekenen op tussenkomst van de verzekeraar. Dat is niet het geval bij de beperkt cascoverzekering waarbij je uitsluitend kan rekenen op een dekking bij de genoemde schadegevallen. Rij je dus met andere woorden op een bepaald ogenblik tegen een paaltje of heb je zelf een ongeval veroorzaakt? Dan zal je in beide gevallen kunnen rekenen op de tussenkomst van jouw zakelijke all risk autoverzekering.

            De zakelijke autoverzekering is een beroepskost

Een belangrijk voordeel waar bedrijven over beschikken die ervoor hebben gekozen om een auto te kopen is terug te vinden in het feit dat ze de premie van hun autoverzekering kunnen inbrengen als kost in de onderneming. Dit betekent concreet dat deze kost kan worden afgetrokken van de winst die het bedrijf boekt met een potentieel lagere belasting als gevolg. In eerste instantie lijkt dit misschien slechts een klein voordeel te zijn, maar in het bijzonder voor dure auto’s geldt dat de premie van bijvoorbeeld een all risk zakelijke autoverzekering snel behoorlijk hoog kan oplopen. Wanneer je dan de premies als kost kan inboeken levert je dat gegarandeerd een interessant financieel voordeel op aan het einde van het boekjaar.

            Speciale voordelen bij een zakelijke autoverzekering

Bedrijven worden door verzekeraars steevast aanzien als interessante klanten. Dat heeft alles te maken met het feit dat heel wat ondernemingen behoorlijk kapitaalkrachtig zijn, maar bovendien ook nood hebben aan een behoorlijk aantal verschillende verzekeringen. Het is mede omwille van deze reden dat er door verzekeraars niet zelden voor wordt gekozen om speciale voordelen toe te kennen bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering. Eén van deze voordelen heeft te maken met een gedeeltelijke terugbetaling van de betaalde premie aan het einde van het jaar wanneer er geen sprake is geweest van een schadegeval. Het spreekt voor zich dat dit altijd mooi meegenomen is.

            Is een zakelijke autoverzekering het vergelijken waard?

Wanneer een particulier op het punt staat om een autoverzekering af te sluiten wordt er altijd aangeraden om daarvoor eerst een vergelijking uit te voeren. Geldt dat ook voor het moment waarop je ervoor kiest om op zoek te gaan naar een zakelijke autoverzekering? Absoluut. Ook voor dit type van autoverzekering geldt namelijk dat er op de markt ongelofelijk veel verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. Bovendien is de zakelijke autoverzekering net als de particuliere variant bijzonder concurrentieel waardoor verzekeraars steeds hun best doen om er het beste mogelijke aanbod voor te lanceren. Het mag dan ook duidelijk zijn, voer voordat je een zakelijke autoverzekering afsluit ook altijd eerst een vergelijking uit!

 

Diks helpt je bij het vergelijken van verschillende verzekeringen!