Yespoint
Image default
Aanbiedingen

Welke Arbo-eisen gelden er voor een kantoor?

Welke Arbo-eisen gelden er voor een kantoor?

Een kantoor moet een fijne plek zijn voor het personeel om te kunnen werken, ook moeten bezoekers zich hier op hun gemak voelen. Zo moet de akoestiek goed zijn, de verlichting moet kloppen en ook de temperatuur moet zo zijn dat het voor niemand te koud of te warm is. Er zijn ook een heleboel eisen aan een werkplek, opgesteld door de Arbo. Deze eisen zijn bedoeld om personeel langdurig inzetbaar te houden. Welke eisen dat zijn lees je in dit artikel.

 

Waarom deze eisen?

De Arbowet is opgesteld om ervoor te zorgen dat werkgevers de werkplekken van hun werknemers op een verantwoorde manier inrichten. Dit geldt niet alleen in fabrieken of andere plekken waar zwaar fysiek werk geleverd moet worden, maar ook op kantoor. Personeel zit soms wel acht uur per dag op een stoel achter een beeldscherm, zonder goede inrichting kan dit voor enorme nek- en rugklachten zorgen. De Arbowet probeert zoveel mogelijk arbeidsongeschiktheid en ziekte vanuit de werkplek te voorkomen. Op kantoren kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn dat er genoeg mogelijkheid tot bewegen is.

 

Voorbeelden van regels

Zoals eerder aangegeven is ruimte om te bewegen een van de regels van de Arbo, dit is belangrijk omdat beweging essentieel is om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De regels van de Arbo gelden voor werknemers die meer dan twee uur lang gebruik maken van een werkplek. Ook zijn er regels die betrekking hebben op exacte afmetingen, zo moet een bureau tussen de 62 en 82 centimeter hoog zijn. Als het bureau niet verstelbaar is moet dit tussen de 73 en 77 centimeter zitten. Een goede oplossing hiervoor is een elektrisch verstelbaar bureau, zo kan er door mensen van verschillende lengtes aan hetzelfde bureau gewerkt worden. Dit kan handig zijn als er veel gebruik gemaakt wordt van flexplekken. Ook kunnen verstelbare bureaus vaak erg hoog ingesteld worden, zodat je bij het bureau kan staan tijdens het werk. Uit onderzoek blijkt dat staan tijdens het werk ook kan bijdragen aan een betere houding en een vermindering van klachten. Benieuwd naar alle eisen rondom afmetingen van meubilair? Neem dan eens een kijkje op de site van de Arbo, hier staan namelijk alle regels opgeschreven. Dit is erg handig om te weten bij het inrichten van een kantoor.

 

Waar vind ik goedgekeurde meubels?

Meubilair op werkplekken moet verplicht voldoen aan arbo-eisen, is dit niet het geval dan kunnen er boetes uitgedeeld worden. Het is daarom van groot belang bij de inrichting van het kantoor te letten op deze regels. Vraag vooral eens na bij de dealer of alles wel voldoet aan de eisen.

 

 

https://katoprojecten.nl/