Yespoint
Image default
Zorg

De collectieve zorgverzekering

Wie in Nederland woont of werkt, is bij wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering, die de kosten van medisch noodzakelijke zorg dekt, moet medische zorgen voor iedereen financieel haalbaar maken. U bent dan wel verplicht om een dergelijke verzekering aan te gaan, de zorgverzekeraars van hun kant zijn dan weer verplicht om iedereen die om deze verzekering vraagt te accepteren. Of u daarnaast ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluit, is uw eigen vrije keuze, daarvoor is geen wettelijke verplichting voorzien.

 

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Zoals de naam al aangeeft, is dit een zorgverzekering die door een collectief van mensen aangegaan wordt. Deze groep van individuen gaan eenzelfde zorgverzekering aan bij eenzelfde zorgverzekeraar. Een dergelijk systeem biedt voordelen en is daarom erg populair.

 

Hoe kunt u deze verzekering afsluiten?

U kunt een collectieve zorgverzekering afsluiten via een organisatie is via een open collectief. Bij een organisatie kunt u bijvoorbeeld denken aan uw werkgever of aan een vereniging waar u lid van bent. Een open collectief is een organisatie die met verschillende zorgverzekeraars verzekeringen aanging, waardoor er voor u meer keuzemogelijkheden beschikbaar zijn. Wat voor u het beste is, kunt u navragen bij de verschillende aanbieders.

 

De voordelen van een collectieve verzekering

Als u kiest voor een collectieve verzekering geniet u een korting op de basisverzekering die kan oplopen tot maximaal 5% en kunt u ook in aanmerking komen voor een korting op een aanvullende verzekering. In veel gevallen is het ook mogelijk om uw hele gezin mee op te nemen in uw verzekering. Het financieel aspect is ongetwijfeld voor veel mensen een doorslaggevende factor. Een ander voordeel is dat deze verzekeringen vaak erg nauw aansluiten bij uw eigen wensen en omstandigheden omdat de groep waartoe u behoort ongeveer dezelfde wensen en omstandigheden heeft. Ook dit maakt dat collectieve zorgverzekeringen aan populariteit winnen.

Een goede verzekering is nooit een overbodige luxe en dus iets om goed over na te denken. De beste verzekering kiest u door voor uzelf na te gaan wat belangrijk is en deze wensen vervolgens te toetsen een het aanbod van de verschillende verzekeraars. Als u zo te werk gaat, kunt u een financieel interessante verzekering afsluiten die toch voldoende dekking biedt voor de risico’s die u en uw gezin lopen.