Yespoint
Image default
Gezondheid

Ben je oververmoeid? Dit zijn de symptomen én wat je eraan kunt doen

Ben je oververmoeid? Dit zijn de symptomen én wat je eraan kunt doen

Een oververmoeid gevoel kan heel lastig zijn, maar is in de meeste gevallen gelukkig onschuldig. Een goede nacht slapen verhelpt het probleem vaak al een heel eind. Wat als dit echter niet het geval is? Bij te lang lopen met een oververmoeid gevoel kun je diverse lichamelijke en geestelijke klachten gaan ervaren. Bovendien kan het zelfs uitmonden in overspannenheid of een burn-out. Het is daarom goed om problemen op tijd te herkennen én aan te kaarten. Dit zijn de symptomen van oververmoeidheid en wat je eraan kunt doen.

De geestelijke gevolgen van oververmoeidheid

Een oververmoeid gevoel kan zowel lichamelijk als geestelijk gevolgen hebben. Mentaal kun je je prikkelbaar voelen en een kort lontje hebben. Daarnaast is een gebrek aan motivatie en moeite met concentreren een veelvoorkomend probleem. Je kunt meer gaan piekeren, sneller fouten maken en een opgejaagd gevoel ervaren. Ook een extreme behoefte aan totale rust of stilt is een bekend symptoom wanneer je oververmoeid bent. Lichamelijk gezien uit het probleem zich in bijvoorbeeld hoofdpijn en pijnlijke spieren. Ook weinig energie en een duizelig gevoel kunnen het gevolg zijn.

De lichamelijke symptomen die je kunt ervaren

Omdat zowel de symptomen van een oververmoeid gevoel lichamelijk als geestelijk zijn, zijn de oorzaken dit ook. Lichamelijk gezien kan dit gevoel ontstaan door een slechte conditie en ongezond eten. Ook over- of ondergewicht spelen hierbij een rol. Het gebruik van sigaretten, alcohol en verdovende middelen kunnen er tevens voor zorgen dat je oververmoeid raakt. Ten slotte spelen verschillende ziektes mee. Denk hierbij aan bloedarmoede, een traag werkende schildklier of ziektes als diabetes, hartproblemen en een urineweginfectie. Oververmoeidheid kan op deze manier diverse oorzaken hebben.

Dit is wat je aan oververmoeidheid kunt doen

Als je hebt vastgesteld dat je oververmoeid bent is het goed om hier iets aan te doen. Je wilt ten slotte voorkomen dat je overspannen raakt of in een burn-out terechtkomt. Neem daarom je rust. Een voor de hand liggende oplossing, maar daarom des te belangrijker. Zorg voor rust en ontspanning in je dag- en weekritme. Kom daarnaast in beweging en let op wat je eet. Ten slotte kan het helpen om over je probleem in gesprek te gaan met een coach. Hij of zij kan je helpen met de juiste feedback, tips, oefeningen en handvatten.