Yespoint
Image default
Zakelijke dienstverlening

Thuiswerken in de zorg – waarom wél?

Thuiswerken in de zorg – waarom wél?

Thuiswerken over het algemeen komt steeds vaker voor en heeft een toevlucht genomen door de lockdowns en corona pandemie. Steeds vaker stellen werkgevers het mogelijk dat personeel 1 of 2 dagen in de week prima thuis mogen werken. Soms zelfs vaker! Voordeel voor de werkgever is dat er minder werkplekken nodig zijn en soms dure en onnodige overhead kosten bespaart kunnen worden. Voor medewerkers die veel moeten rijden is het ook erg prettig om vaker thuis te zijn, maar ook veel tijd en ergernis te besparen die ontstaat door files. Toch is het wel raadzaam om afspraken te maken met je werkgever en/of collega’s. Hieronder enkele tips voor thuiswerken in de zorg of in het bedrijfsleven.

Tips voor thuiswerken

  • Maak altijd duidelijke afspraken met elkaar wanneer je thuis werkt. Thuiswerken zorgt voor minder fysieke contacten met je leidinggevende en dat kan ervoor zorgen dat de communicatie niet altijd even soepel loopt. Overleg duidelijk wat je van elkaar verwacht en zorg voor periodiek overleg – al dan niet fysiek.
  • Thuiswerken vergt ook discipline. Ben je iemand die gauw afgeleid raakt? Dan thuiswerken lastig, omdat je continu afgeleid kunt worden door bezorgd, telefoontjes, kinderen en andere privé zaken. Heb je bijvoorbeeld een eigen kantoorruimte thuis en kun je thuis ervoor zorgen dan je niet afgeleid wordt, dan is thuiswerken een goed alternatief. Raak je echter snel afgeleid en kom je niet toe aan je werk, dan loop je uiteindelijk alleen maar jezelf voor de weg.
  • Een goed balans tussen werk en privé is belangrijk. Houd het daarom gescheiden en zorg dat het ene, niet het andere dwars zit. Maak goede afspraken met je partner en probeer te werken binnen de reguliere werktijden.
  • Geef aan hoe je bereikbaar wenst te zijn en maak goede onderlinge afspraken met leidinggevende en collega’s. Een tip is door een gemeenschappelijke agenda te gebruiken, zodat iedereen op de hoogte is wanneer er een veilig beeldgesprek wordt gehouden met het team voor een teamoverleg.
  • Thuiswerken kan het soms erin sluipen dat je eerder of langer doorwerkt dan normaal. Houdt je eigen werktijden goed in de gaten en werk jezelf niet over. Dat kan leiden tot fysieke klachten en eventueel zelfs een burnout. Gun jezelf ook pauzes en geef aandacht aan je lichaam door te ontspannen. Een wandeling van 10-15min maakt je al een heel ander mens. Ook is bewegen extra goed als je zittend werk doet.

Thuiswerken voor de zorg dankzij Vcare connect

Ook bij Vcare hebben we nagedacht hoe we thuisweken voor de zorg kunnen stimuleren. Aangezien de meeste van onze klanten zorg organisaties of huisartsen zijn, hebben we een verantwoordelijkheid om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen die het makkelijker maken om zorg op afstand te bieden. Zo kunnen gebruikers van Vcare connect eenvoudig inloggen vanaf iedere online werkplek, eenvoudig sms versturen vanaf de computer naar mobiel, een online beeldverbinding opzetten of zelfs patiënten informatie direct aanpassen of toevoegen zodat deze altijd actueel is voor iedereen.

https://www.vcareconnect.nl/