Yespoint
Image default
Dienstverlening

Hielspoor: oorzaak, symptomen en behandeling

Hielspoor is een orthopedisch probleem dat ontstaat door abnormale groei van een deel van het hielbeen, waardoor een uitsteeksel ontstaat dat hevige pijn in de voetzool kan veroorzaken.

Hielspoor ontstaat meestal door microtrauma’s en chronische ontsteking van het onderste deel van de hiel, waarbij niet alleen het hielbeen wordt aangetast, maar ook de pezen en de fascia plantaris (ligament op de voetzool, waarvan één uiteinde vastzit aan het hielbeen).

 

Oorzaken

Elke situatie die chronische druk op de hielstreek veroorzaakt, kan de ontwikkeling van hielspoor veroorzaken. Aangezien één van de uiteinden van de fascia plantaris vastzit aan de basis van het hielbeen, heeft fasciitis plantaris dezelfde risicofactoren als hielspoor, en de twee orthopedische problemen komen vaak naast elkaar voor.

 

Risicofactoren voor de ontwikkeling van hielspoor en fasciitis plantaris

  • Leeftijd boven de 40 jaar;
  • Zwaarlijvigheid;
  • Sporten met veel impact op de voeten, zoals hardlopen, ballet en dansen;
  • Langdurig staand werk, zoals bewakers, leraren, chirurgen, fabrieks arbeider, enz;
  • Overmatig gebruik van hoge hakken;
  • Het dragen van schoenen die niet geschikt zijn voor de voeten, zoals te krappe of te wijde schoenen;
  • Veranderingen in het lopen, zoals stappen met de voet scheef, voornamelijk aan de binnenkant van de voeten.

 

Symptomen

Hielspoor geeft vaak weinig of geen klachten. Het bestaan van een spoor alleen is niet voldoende om pijn te veroorzaken bij ongeveer 95% van de patiënten. Voor pijn moet er ook een ontsteking zijn in het gebied rond de hiel, meestal de fascia plantaris.

Bij een plaatselijke ontsteking is het meest voorkomende symptoom een pijn aan de voetzool, vooral in het gebied onder de hiel. De pijn is meestal erger tijdens de eerste stappen, zoals ’s morgens bij het uit bed stappen of bij het opstaan na een tijdje te hebben gezeten.

 

Behandeling van hielspoor

Behandeling van hielspoor is alleen nodig wanneer er sprake is van ontsteking van de omliggende weefsels, meestal in de vorm van fasciitis plantaris. In eerste instantie kan de ontsteking worden bestreden met rust en plaatselijk ijs.

In meer resistente gevallen zijn andere opties fysiotherapie, met specifieke oefeningen en stretching voor de voeten, en het gebruik van schoenen met speciale inlegzolen om de druk op de calcaneus en de plantaire fascia te verminderen. Zwaarlijvige mensen moeten afvallen om de druk te verminderen die overgewicht op de voeten veroorzaakt.

Als er geen contra-indicaties zijn, is het gebruik van ontstekingsremmers gedurende een korte periode zeer nuttig om het ontstekingsproces onder controle te houden.

Chirurgie is het laatste alternatief voor de behandeling van hielspoor en is momenteel zelden geïndiceerd, aangezien de meeste patiënten erin slagen de pijn met conservatieve maatregelen onder controle te houden.