Yespoint
Image default
Aanbiedingen

Crypto en belasting

Crypto en belasting  

Begin maart is het weer tijd om belastingaangifte te doen. Wanneer jij verdient met het traden van de crypto, dan moet je dit aangeven bij je belastingaangifte. Crypto is wel één van de nieuwste manieren om geld te verdienen, maar er moet zeker wel belasting over betaald worden. in principe moet je over al jouw inkomsten altijd belasting betalen. Wanneer je het niet doet, dan moet je niet raar op kijken van een boete of straf van de Belastingdienst. Binnen de kortste keren zijn ze op de hoogte van jouw wangedrag. We zullen een aantal dingen bespreken die je moet weten voordat je crypto in bezit gaat nemen. 

 

Welke box?

Er zijn verschillende soorten inkomsten. Deze inkomsten zijn op te delen in drie boxen met ieder een eigen tarief. De eerste box is voor belastbaar inkomen uit werk en woning. De tweede box is belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang. De derde boxen is inkomen uit sparen en beleggen. De cryptomunt behoort tot de derde box. Het heffingsvrije vermogen in 2021 ligt op 50.000 euro of 100.000 euro met een fiscaal partner. Wanneer je boven dit bedrag uitkomt, dan dien je het te betrekken in je belastingaangifte. 

 

Welke waarde?

De waarde van je cryptoportefeuille kan enorm schommelen. De cryptomarkt is namelijk super volatiel. Tijdens het invullen wordt de waarde van 1 januari als peildatum gebruikt. Je kunt in principe zelf kiezen welke koers je hanteert. Hierbij is het wel belangrijk om elk jaar dezelfde beurs en hetzelfde tijdstip aan te houden. 

 

Minderjarig

In principe is er geen minimale leeftijd vereist voor het kopen of verkopen van cryptomunten. Zo kan je de munten aanschaffen via vrienden, familie of gewoon zelf. Je ziet vaak dat minderjarigen nog niet bekend zijn met de cryptomunt. De ervaring is vaak laag, dus het is ook niet verstandig om al te beginnen met de crypto. Daarnaast is het vermogen van een minderjarige vaak niet extreem hoog, waardoor de opbrengsten ook niet hoog zullen zijn. Tijdens de belastingaangifte worden de cryptobezittingen van de minderjarigen opgeteld bij hun bezit. Dit is een aspect waar rekening mee gehouden moet worden. Je komt hierdoor namelijk sneller boven het heffingsvrije vermogen uit. 

 

Meer informatie

Nu je een beetje op de hoogte bent van de crypto kan je je nog verder gaan verdiepen. Heb je je genoeg verdiept en ben jij klaar om aan de slag te gaan? Neem een kijkje bij Anycoindirect. Maak je wallet klaar voor gebruik, creëer je eigen account en ga aan de slag met het handelen van de cryptocurrency.

https://anycoindirect.eu/nl