Yespoint
Image default
Sport

De geschiedenis van sportbekers en medailles

Een van de eerste en wellicht het bekendste sportevenement in de wereld is de Olympische Spelen. In 1896 werd dit voor het eerst in het moderne tijdperk georganiseerd in Athene, waar 13 landen aan deelnamen. De Spelen waren toen heel anders dan hoe we ze nu kennen. Zo was er bij die eerste editie nog geen sprake van een zwembad waarin de zwemmers hun afstanden aflegde. Dit vond namelijk plaats in de haven, waarbij de deelnemers van de 1200 meter vrijeslag aan boord gingen van een boot die hen mee de zee op nam. Om te finishen moest je als eerste terug aan de kant zijn. De winnaar had zich erg slim ingesmeerd met een dik pak vet om zo bestand te zijn tegen het ijskoude water. Sport en daarmee ook de Olympische Spelen waren in die tijd bijna een exclusief domein van de welgestelden. Griekenland won deze ‘eerste’ Olympische Spelen met 10 gouden, 16 zilveren en 19 bronzen medailles.

Medailles voor diverse sporten

Rond dezelfde begonnen steeds meer teamsporten hun opkomst te maken. Voetbal werd in Engeland veel gespeeld door de arbeidsklasse, waar men met het spelen hun hoofd leeg kon maken na een lange dag werken. Hier bestonden echter nog geen duidelijke regels voor het spel. In het begin namen regelmatig tientallen mensen deel aan een potje voetbal, wat vaak eindigde in geruzie en vechtpartijen. Eind 19e eeuw wordt de sport steeds populairder over de hele wereld, steeds meer clubs worden opgericht en de eerste voetbalmedailles worden uitgereikt. Kort daarop volgen nog meer sporten die na het ontstaan ook professionele wedstrijden ontwikkelen. Ook hier worden in verloop van tijd medailles voor hockey, tennis en diverse andere sporten uitgereikt.

Sportuitreikingen in multifunctioneel stadion

Met de ontwikkeling van sporten ontstaan ook verschillende locaties waar deze beoefend worden. Dit komt mede door de komst van spelregels, aangezien deze ook aangeven in welke ruimte het gespeeld moet worden. In de huidige tijd worden veel sporten beoefend in sportaccommodaties. Het woord ‘accomodare’ betekent ‘aanpassen’ in het Latijns. Een sportaccommodatie is dus een ruimte die voor het beoefenen van sport is aangepast. Deze ruimtes variëren enorm, afhankelijk van de sport die er gespeeld wordt en daarnaast heeft dit ook te maken met niveau waarop de individuen of teams spelen. Naast dat sport een vorm van spel is, waarbij het zich heeft ontwikkeld als vrijetijdsbesteding, zorgt het ook voor spanning in wedstrijdverband. Startschoten worden gegeven, fluitsignalen klinken en sportbekers worden gewonnen.

Maak je herinnering compleet door medailles te bestellen

In de huidige maatschappij faciliteert sport nog steeds op een hoop verschillende niveaus. Zo is het mogelijk om het te zien als sociale interactie door met vrienden naar een wedstrijd te gaan kijken of samen in een team een sport te beoefenen. Wanneer je op het punt staat kampioen te worden is het leuk om voor iedereen medailles te bestellen. Op die manier maak je de herinnering die jullie aan deze teamprestatie hebben tastbaar.